Oyun Sektörü Film ve Müzik Sektörünü Geçti!

Okunuyor Oyun Sektörü Film ve Müzik Sektörünü Geçti!

Karantina döneminin başlangıcından beri insanların eve kapanmasıyla birlikte oyun satışlarında büyük bir artış olduğu aşikar. Her yıl bünyesine yeni kitleleri katan oyun sektörü film ve müzik sektörlerini geride bıraktı. Bunun sebebi ne olabilir? Oyun sektörünün gelişimi film ve müzik sektörlerini nasıl etkileyecek?

Bir İnsan Neden Oyun Oynar?

oyun oynama alışkanlığı

Oyun sektörüne bir sürü yeni kitlenin daha katıldığını söylemiştik, peki bunun nedeni ne? İnsanları oyuna çeken şey aslında ne?  Geçmişten günümüze oyunlar büyük bir değişim yakalamış durumda. Donkey Kong’dan tutun Red Dead Redemption 2’ye kadar herkese her türden hitap eden binlerce oyun çıktı karşımıza. Oyunlar kimileri için yorucu bir iş günü sonrası, çeşitli sıkıntıları unutturmak, üzerlerindeki yorgunluğu atmak amacıyla sığındığı bir eğlence aracıyken kimileri için iç içe yaşadığı, üzerine incelemeler yazdığı, arkadaş ortamında birbirleriyle tartıştığı yani bir nevi işinin bir parçası olmuş durumda olabilir. Bunlar ya da bunlardan farklı sebeplerle oynayan bir sürü insan olabilir. Ama sonuçta hepsinin tek bir ortak noktası var. Oyun oynamak o insanları mutlu ediyor. Her başka bir oyunda o dünyanın içine kapılıp o dünya karşısında büyüleniyorlar. Bu sebeplerden dolayı oyun sektörü her gün kendine bambaşka oyuncu kitleleri katmayı başarıyor.

Oyun Sektörü Nasıl Bu Kadar Güçlendi?

Oyuncu kitlesinin artışından dolayı oyun firmaları da hem oyuncu kitlesini memnun etmek hem de elde edebileceği kazancı daha da artırmak için büyük bütçeli ‘’AAA’’ dediğimiz oyunlar çıkarmaya başlıyorlar. Bu oyunlara verilen bütçeler çok uçuk olabiliyor fakat başarılı bir çıkış yaptığında ise bu verilen bütçeden kat kat daha fazla kazanç elde edebiliyorlar. Böylece hem oyuncu kitlesi hem de oyun firmaları bu işten memnun kalıyor. Oyunlara verilen bütçelerin artmasıyla belli başlı alanlarda uzmanlaşmış insanların iş gücüne ihtiyaç duyuluyor. Bu sayede oyun sektörüyle bir çalışan olarak ilgilenenler için fırsat kapıları açılmış oluyor. Bir oyun için grafik tasarımcı rolünü üstlenenden tut inceleme yazarına kadar bu sektörle ilgilenip kazanç sağlayan insanların sayısı çok fazla. Bu durumlar oyun sektörünün, film ve müzik sektörünü geride bırakmalarına yol açmakta. Bu aradaki fark belki de teknolojinin gelişmesiyle oyun sektörüne yeni birtakım yeniliklerin gelmesinden dolayı daha da açılabilir.

Oyun Sektörü, Film ve Müzik Sektörünü Nasıl Etkiliyor?

witcher oyunu ve dizisi

Biliyorsunuz ki bunun öncesinde belli bir kitleyi kendisine çekip ün kazanan bazı oyunların filmleri çıkartılmıştı. ‘’Assassin’s Creed’’ bu filmlerden bazılarına örnek verilebilir, pek başarılı bir film olmasa da oyun sektörünün film sektörünü etkilediği bariz örneklerden bir tanesi, bunlar dışında popüler filmlerin de oyuna dönüştürülmesiyle bu popülariteden kazanç sağlamak istenildiği de olmuştu. Bunlar dışında öncesinde bir kitap serisi olan ‘’The Witcher’’, oyunlara uyarlanmış, 3. oyunun büyük bir popülerliğe erişmesinden sonra bir dijital platformda ‘’The Witcher’’ dizi çalışmaları başlatılmış ve ilk sezonu yayınlandıktan sonra dizinin vermiş olduğu gazla oyuna geri dönenler olmuştu ve bunun sonucunda oyunu oynayan eş zamanlı oyuncu sayısında büyük bir artış görülmüştür. Bu ve bunlar gibi birtakım olaylar oyun ve film sektörünün birbiriyle iç içe olduğunun büyük bir kanıtıdır.

Şuan çekimleri süren, aslında bir Playstation klasiği sayılabilecek bir oyun serisi olan ‘’Uncharted’’ olsun. Gelecekte dizisinin çıkması beklenen yine aynı firmanın bir başka oyunu olan ‘’The Last of Us’’ olsun hepsi oyun sektörünün film sektörünü fazlasıyla etkilediğinin en güncel kanıtlarından biridir. Çoğu oyun için ayrı ayrı bestelenmiş müzikler arasında insanlar tarafından oldukça beğenilen eserler barındırmaktadır. Herkesin içinde klasikleşmiş, dinleyince bile tüylerini diken diken eden oyun müzikleri vardır. Kimi zaman bu müzikleri daha önce dinlemeyip, aslında bir oyun için bestelenmiş bir müzikten daha çok sanki eski dönemlerin unutulmaz klasiklerine benzetenler bile olabilir. Bu da oyun ve müzik sektörlerinin birbirlerini etkilemesine örnek verilebilir.

Oyun Sektörünün Geleceği Ne?

oyun sektörü geleceği

Oyun sektörünün bu kadar büyümesiyle insanların aklına pek çok soru geliyor. Bu sorulardan biri ‘’Oyun sektörünün geleceği ne?’’ oluyor. Gelişen teknolojiyle birlikte insanlara daha kaliteli bir içerik sunmak amacıyla yapılan oyun çalışmaları büyük bütçelere ve belli alanlar için iş gücüne ihtiyacı olduğunu söylemiştik. Haliyle bu oyunlar üzerine yatırım yapan şirketler de mevcut. Bunların hepsi bu sektörün herkes için önemli bir yer halinde olduğu söylenebilir. Dolayısıyla bu sektörde çalışmak için gerekli eğitimi almak isteyen insan sayısı da çok. Bu yüzden firmaların ince eleyip sık dokuması gerektiği zamanlar oluyor. Bunun için kendilerine çalışan seçme esnasında; çalıştığı alanda belirli bir seviyeye gelmesi, kreatif düşüncelere sahip olmaları oyun firmaları için çok önemli. Çünkü her zaman aynı şeyin farklı tonunu oyuncu kitlesinin önüne veremeyeceklerini biliyorlar. Bunu yapan oyun firmaları olsa da sonucunda oyuncu kitlesinden yedikleri büyük tepkiler oyun firmalarının şöhretini zedeliyor.

Bazı oyun firmalarının bunu göze alıp aynı markanın birkaç küçük değişikle aynı fiyata insanlara sergilemesi, markanın getirdiği popülariteyi kötüye kullanıp bu markadan olabildiğince para kazanmayı amaçlamasının bir nedenidir. Bu firmalar dışında oyun sektörünü ciddi anlamda geliştirmek isteyen, insanlara daha iyi eğlence içeriği sunmak ve bu konuda insanları ekonomik açıdan fazla zorlamak istemeyen firmalar da var. Bu firmaların oyun sektörünü bir adım daha ileriye taşımak istemeleri insanlarda büyük bir heyecana sebebiyet veriyor.

Oyun Konsolları ve VR Teknolojisi

oyun konsolları

Yakın zamanda satışa çıkmış olan ‘’Playstation 5’’ ve ‘’Xbox Series X’’ yeni nesil oyun konsolları bu adımlardan sadece birkaçı. Şuanda ülkemizde konsol ve bilgisayarlardan daha az bir popülariteye sahip olan bir diğer araç ise ‘’VR gözlükleri’’. VR yani ‘’Virtual Reality’’ açıklamak gerekirse teknoloji sayesinde oluşturulmuş olan kurgusallığın gerçeklikle birleşmesi yani var olmayan bir dünyayı yaşamaktır. Çeşitli firmaların kendi VR gözlükleri dışında Playstation’ının da kendi VR gözlüğü vardır.  Kimileri, VR gözlükleri zaten kullanmaktayken, kimileri de belki önceden bir yerde deneme fırsatını elde etmiş olabilir. Ama henüz deneme fırsatı da elde edememiş insanların sayısı da fazla. ‘’VR’’ teknolojisinin şimdilik stabil bir konumda olduğunu düşünürsek bu teknolojinin gelişmesi gelecekte büyük yankılara sebebiyet verebilir.

Bu teknolojik gelişmeye gereken değerin verilmesi geleceğin oyun sektörünü büyük ölçüde değiştirebilir. ‘’VR’’ denilen teknolojik terimin yaratacağı büyük yenilikler oyun sektörüne farklı bir bakış açısı sunacak ve bu sektörün çok daha başka yerlere, bir oyundan fazlasına ulaşmasını sağlayacak bile olabilir. Yani kısacası ‘’VR’’ kavramı oyun sektörünün geleceğini değiştirebilecek en büyük etken, belki de bu geleceğin ta kendisidir.

Oyun Sektörü Ülkemizde Ne Durumda?

Oyun sektörü hakkında birçok şeyden bahsetmişken ülkemize de değinmeliyiz. Oyun sektörü, Türkiye’den her ne kadar çok sayıda yeni insan kazansa da kurun etkisinden dolayı artan fiyatlar maalesef ülkemizi oldukça etkilemiş durumda. Bilgisayar,konsol gibi oyuna ulaşılmayı sağlayacak araçların oldukça uçuk fiyatlarla satılması çoğu kişiyi ekonomik açıdan zor durumda bırakmakta. Her ne kadar ülkemizde oyuncu kitlesi fazlasıyla artsa da bu durumlar belki de Türkiye’deki oyun sektörüne derin bir yara vuracak. Oyuncu kitlelerinden bahsetmişken popüler oyunların yapımında emeği geçmiş olabilecek bir oyuncudan ziyade bu sektörün direk içinde olan insanlarımız da mevcut. Hepsinin bu yolda başarılarının devam etmesini içtenlikle istiyoruz. Gerekli maddi imkanların sağlanması Türkiye’deki oyun sektörünü büyütmekle beraber dünyadaki oyun sektörünü de etkileyebilecek bir şey. Sonuçta bu sektör için ülkemizde büyük bir potansiyel olduğu söylenebilir.

İlginizi Çekebilir: 2020 Yılında En Çok Para Kazanan Mobil Oyunlar

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın