Google ve Apple Covid-19’a Karşı İş Birliği Yaptı

 Google ve Apple Covid-19’a Karşı İş Birliği Yaptı
Okunuyor Google ve Apple Covid-19’a Karşı İş Birliği Yaptı

İki dev teknoloji şirketi Google ve Apple korona virüsüne karşı iş birliği yaptıkları bir sistem kurduklarını duyurdular. Temas izleme- Covid19 adını verecekleri bu sistemin amacı virüsün yayılmasını engellemek olarak belirlendi.

Kullanıcılar sağlık kuruluşlarının onayladığı bazı uygulamalar ve Bluetooth Düşük Enerji (BLE) iletimleri yardımıyla verilerini paylaşabilecekler.

Bu tamamen gönüllü temas verisi izleme ağı olarak kullanılacak bir sistemdir. Kısa menzilli Bluetooth verileri sayesinde hangi kişileri birbiriyle temas ettiği ortaya çıkacaktır. Böylece hastalığa yakalanan kişini muhtemelen nerede yakalandığı tespit edilecektir.

Ayrıca bu sistem kullanıcıları hastalığa yakalanmış kişiler ile temasta olduklarında uyaracaktır.

Ne Zaman Kullanılabilecek?

Google ve Apple Mayıs ayı ortalarına doğru sağlık yetkililerinin bu uygulamaları kullanabileceğinden emin olmak için birer ara yüz tanıtacak. Daha sonra kullanılabildiğinden emin olunduktan sonra uygulama tamamen oluşturulacak. Sonra bütün herkesin kullanımına açılacaktır.

Güvenlik Endişesi

Temas izleme Covid-19 tüm bu yararlarının yanı sıra kişisel verileri koruma konusunda bir takım endişeleri yanında getirmektedir. Amerika’da bulunan bazı sivil toplum kuruluşları kullanıcıların telefon veriyle izlenmesini endişe verici bulduklarını ifade etti.

Verileri paylaşan insanların tanımlanmasını önlemek için bir dizi önlem de mevcuttur. Sistem bilgi gönderirken statik bir kimlik yerine durmadan değişen anahtar kimlikler kullanacaktır.

Merkezi bir ana liste oluşturulmayacaktır. Bu durmadan değişen anahtar kimlikler arasındaki temaslar dikkate alınacaktır.

Temas izleme Covid-19 Nasıl Çalışır?

Güvenlik endişelerinin yanı sıra temas izleme Covid-19 GPS verilerini kullanmamaktadır. Bu yüzden fiziksel olarak nerde olduklarını takip etmeyecektir. Google ve Apple tarafından meydana getirilecek sistem sadece Bluetooth verilerini kullanacaktır.

Bu sistem sadece yakın bulunan telefonlardaki verileri beşer dakika aralıklarla kaydedip bilgileri depolar. Böylece bir kişi hastalığa yakalandığında, o kişi ile temas halinde olan kişileri uyarabilir.

Sistemin Potansiyel Eksiklikleri

Sistem genel amaç ve mantık itibariyle kullanılabilir olmakla beraber bazı potansiyel eksikliklere sahiptir. Birinci olarak çok katlı binalarda bitişik odalarda olmasına rağmen yan yana gelmiş gibi gözükmeler meydana gelebilir. Bu durumda insanların boş yere panik olmasına neden olunabilir.

Bir anlık yan yana gelmeyle, uzun süre bir ortamda beraber çalışma arasında bu sistemde fark bulunmamaktadır. Bu yüzden yan yana bulunan insanların ne kadar süreyle yan yana bulunduğu ayrıntısını kaçırabilir.

Özetle hastalanan kişilere kimlerle temasa geçtiğini sorarak öğrenen bir yöntem yerine teknolojinin nimetlerinden yararlanan sistem daha iyi gözükmektedir.

Covid-19 hakkında en güncel bilgilere ulaşabilmek için Dünya Sağlık Örgütü web sitesini kullanmanızı tavsiye ederiz.

Önerilen Yazı: Facebook Corona Virüs Bilgi Merkezi artık Türkçe kullanılabilir.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın