Ekran Yenileme Hızı Nedir? Oyunlar İçin Ne Kadar Önemli?

 Ekran Yenileme Hızı Nedir? Oyunlar İçin Ne Kadar Önemli?
Okunuyor Ekran Yenileme Hızı Nedir? Oyunlar İçin Ne Kadar Önemli?

Yenileme Hızı Nedir?

Monitörün kullanıcıya saniyede gösterebildiği maksimum kare sayısıdır. Bunu basitçe açıklamak gerekirse 144 Hz bir monitör kullanıcıya saniyede 144 kare göstermektedir. Saniyedeki bu değişiklik sayısı hertz (Hz) cinsinden ölçülmektedir. Bunun yanı sıra daha yüksek yenileme hızı kullanıcı deneyimi açısından daha akıcı bir görüntü sağlar.

Sinemalardan örnek vermek gerekirse, filmler genellikle 24Hz’de oynatılmaktadır. Sıradan monitör ise genelde 60 Hz yenilemeye sahiptir. Ancak yeni nesil oyuncu monitörleri 240Hz’e kadar yenileme sağlayabiliyor. Özellikle bilgisayar oyunlarında fazlasıyla aksiyon içindeyseniz ve FPS değerinizin yüksek olduğu bir bilgisayarda oynuyorsanız, oyun içinde hakimiyet kurabilmeniz açısından ve oyununuzun akıcı olması için bu yüksek tazeleme hızındaki monitörleri kullanmanız önemlidir.

Yenileme Hızı Önemi Nedir, Nerede Kullanılır?

Oynadığınız oyunu büyük tutku ile oynuyorsanız, oyun içerisindeki hızlı gelişen olaylara ayak uydurmanız için yüksek yenileme hızı olan monitörlere ihtiyaç duyacaksınız. Oyun içerisinde potansiyel bir saniye avantajı ihtiyacı doğacağı için yüksek tazeleme hızlarına sahip monitörlerde rakipleriniz alt etmek daha kolay olacaktır.

Sıradan bir bilgisayar monitörüne baktığınızda buradaki yenileme göze çarpıcı şekilde gözükmez. Ancak yüksek tazeleme hızına sahip bir monitörde ise aradaki yumuşaklığı gözle görülür derecede anlayacaksınız. Ayrıca yüksek yenilemelere alıştığınızda eski monitörünüze kesinlikle geri dönmek istemeyeceksiniz. Gözünüz ekran üzerindeki hareketliliği çok yavaş algılayacaktır. Bunun yanı sıra 144 Hz monitörler dışında 240Hz monitörde ultra hızlı paneller kullanılmıştır. Fakat yenilemeler arasında 60Hz-144Hz geçişindeki gibi gözle görülebilecek çok büyük farklılıklar yoktur.

Önerilen Yazı: Ücretsiz Windows 10 Yükseltmesi Nasıl Yapılır?

Böylesine yüksek hızlara ulaştığınızda ise en net görüntüyü elde etmeye çalışırken araya diğer faktörler giriyor. Bunlardan birisi tepki süresi, bir diğeri ise hareket bulanıklığıdır.

Yanıt Süresi Nedi?

Yanıt süresi, bir pikselin bir renkten diğerine değişmesi için geçen süredir. Genellikle milisaniye (ms) cinsinden ölçülür. Bu gecikme yenileme hızı ile doğrudan ilişkilidir. Nedenini soracak olursanız, bir monitör görüntüsünü ancak pikseller yeterince hızlı yanıt verebilirse gerçekten hızlı bir şekilde yenileyebilir. Örnek vermek gerekirse, 16ms’lik tepki süresi, teorik olarak 60Hz yenileme 1s/60 = 16.6ms’dir.

Oyun monitörlerinin, telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarlardaki diğer monitörlerin TN LCD panelleri kullanmasındaki asıl neden tepki süreleridir. TN panel 1ms’e kadar hızlı yanıt verebilir. LCD ekranlarda gördüğümüz IPS ve VA panellerinin ise en hızlı tepki süresi 4ms civarındadır. Bu yüzden yenileme dışında tepki sürelerine de dikkat ediyoruz.

Hareket Bulanıklığı Nedir?

yenileme hızı ve hareket bulanıklığı

Yavaş yenileme hızı veya tepki süresine sahip olmanın etkilerinden biri, görüntünün bulanık görülebilmesidir. Hareket bulanıklığının farklı sebepleri olabilir.

Birincisi tepki süresinden kaynaklanmaktadır. Düşük yanıt süresiyle piksellerin önceki durumlarından yeni durumlarına tamamen geçişleri biraz vakit alabilir. Bu da, yeni pikseldeki görüntünün bir iz veya hayalet görüntü olmasına neden olabilir. Pikseller daha yavaş yanıt verirse, görüntüdeki iz o kadar uzun olur.

Diğer hareket bulanıklığı türü de göz izleme hareket bulanıklığıdır. Bu, beyninizin bir görüntüyü bulanık olarak algılayabildiği yerdir. Çünkü gözleriniz ekrandaki bir görüntünün hareketini doğal olarak izler, ancak buradaki görüntü aslında statiktir. Saniyede bir bile olsa gözleriniz görüntüyü algılarken bulanıklaştırır.

Hareket bulanıklığı, daha hızlı bir yenileme oranına sahip olarak azaltılabilir. Bütün bunları harmanlayıp karıştırdığımızda ise yüksek standartlarda olması gereken monitör tipi ancak yüksek yenileme hızı ve düşük gecikme süreleri ile meydana geliyor. Bunun yanı sıra yüksek yenileme hızınız olsa bile gecikme süreniz fazlaysa yeterli verimi monitörünüzden alamazsınız.

Bu durumu testufo.com’dan gözlemleyebilirsiniz.

Yapılan Yorumlar
Bir Yorum Yapın